او نقش دوجانبه و مهمی دارد . شهروندی است که در بین اعضای مافیا حضور دارد و همراه آنها بیدار میشود ولی جزء آنها نیست . در واقع زمانی که گرداننده از افراد مافیا میخواهد که بیدار شوند او نیز چشم باز کرده و خودش را جزء مافیا نشان میدهد . با حضور او در بین اعضای مافیا آنها توانایی شناسایی ویژگی های همدیگر را ندارند و فقط متوجه میشوند که چه کسانی مافیا هستند . فقط رئیس را می شناسند و بقیه اعضای مافیا مثل شارلاتان - جلب - محافظ و ... به هم معرفی نمی شوند . وظیفه مافیا شناسایی هرچه زودتر اوست تا در شب یا روز او را از بازی خارج کنند . چون مافیا مطمعن است یک نفر در جمعشان به غیر از رئیس شهروندی است که دارد نقش مافیا بازی میکند ، جاسوس باید طوری بازی کند که اعضای مافیا به او شک نکنند .
نکته ۱ : جاسوس باید حواسش باشد تا با ایجاد تفرقه در بین افراد مافیا هر کدام از آنها را جاسوس جلوه دهد تا از داخل خودشان را نابود کنند و شهروندان را متقاعد سازد تا اعضای مافیا را در طول روز از بازی خارج کنند .
نکته ۲ : بهتر است جاسوس را با شخصیتهای مستقل استفاده نگردد .
نکته ۳ : اگر جاسوس در بازی باشد حضور شارلاتان در بازی الزامی است اما شارلاتان بدون جاسوس میتواند در بازی باشد .
نکته ۴ : در آمار گیری جزء شهروندان شمرده میشود .
نکته ۵ : جاسوس باید دقت کند هر زمان که گرداننده اعلام کرد مافیا بیدار شوند همزمان با مافیا و کاملا طبیعی همراه با آنها بیدار شود .
نقطه ضعف ۱ : جاسوس از اول میداند افراد مافیا چه کسانی هستند ولی چون نباید هویت واقعی خودش را فاش کند . به هیچ وجه نمیتواند کوچکترین اشاره ای به شخصیتش کند و اگر گرداننده بشنود شهروندان بازنده اعلام خواهند شد ( حتی در مرحله حرکت آخر )
نقطه ضعف ۲ : اگر شارلاتان او را انتخاب کند جاسوس از بازی خارج میشود .
نقطه ضعف ۳ : اگر دستکج به جاسوس حمله کند جاسوس به یک شهروند ساده تبدیل می شود و همراه مافیا بیدار نمیشود . تا آخر بازی نمی تواند کوچکترین اشاره ای به جاسوس بودنش بکند و اگر این کار را انجام دهد . شهروندان بلافاصله بازنده خواهد شد . ( در این حالت طبیعتا مافیا متوجه می شوند که او جاسوس بوده است . )